REPORTAJ. În comuna Ileanda se face treabă bună pentru comunitate. Primarul Dănuț Pop își prezintă raportul de activitate în perioada 2020 – 2024

Navo cover cover cover cover cover

Pe data de 29 octombrie 2020, Dănuț Ioan Pop depunea jurământul și prelua oficial funcția de primar al comunei Ileanda. Astăzi, la aproape patru ani distanță, edilul prezintă raportul de activitate al administrației locale din Ileanda, una eficientă, care s-a îndreptat spre a face lucruri bune, în folosul cetățenilor.

Salajul liber Pub

Mandatul său a fost unul în timpul căruia s-au depus proiecte importante pentru finanțare, iar lucrările fie au început, fie urmează să înceapă. Din păcate, Primăria Ileanda a avut și datorii, iar primarul Dănuț Pop a început prin a achita toate restanțele financiare, astfel încât bugetul comunei să fie unul stabil, fără datorii.

Salajul liber Pub

Alături de echipa sa: domnul viceprimar Mihuș Ioan Sorin, doamna consilier local Hodiș Marinela, domnul consilier local Călăcean Eugen și domnul consilier local Buzura Călin, acesta s-a străduit să organizeze bugetul local al comunei, astfel încât să reușească să asigure finanțarea cheltuielilor de funcționare, precum și sumele necesare pentru dezvoltare, respectiv investiții.

A fost asigurată finanțarea și finalizarea lucrărilor începute de celelalte administrații

Astfel, primarul a asigurat finanțarea și finalizarea lucrărilor începute de administrațiile precedente:
– Rețele de Canalizare în localitățile Ileanda și Bizușa, investiție începută în anul 2012; –
– Reabilitare DC 31A, în comuna Ileanda, investiție începută în anul 2020 ;
– Alimentare cu apa în localitatea Dăbâceni, investiție începută în anul 2020;
– Modernizare strada Gării, investiție începută în anul 2020.

Însumat vorbim de un total de 1.778.736 de lei achitate din bugetul local al Comunei Ileanda. De asemenea, s-a asigurat cheltuielile de funcționare ale Primariei Ileanda pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2020, în sumă de : 720.585,00 LEI !
Începand cu anul 2021 am intrat într-un nou exercițiu financiar pentru perioada 2021-2028 cu linii de finanțare deschise pe fonduri europene și fonduri naționale.

Proiecte importante de peste 11,8 milioane de euro aprobate, depuse spre finanțare

În patru ani de mandat, primarul Dănuț Ioan Pop și echipa din Primăria Ileanda nu a stat deloc. În total, s-au depus 38 de proiecte spre finanțare. La unele deja lucrările au fost efectuate, în alte cazuri, proiectele se află în faza de achiziție sau procedură în derulare. Valoarea proiectelor este de peste 11,8 milioane de euro.

Aici vorbim de modernizarea iluminatului public, un proiect în valoare de 319.000 de lei. Lucrările au fost realizate și recepționate. Alți 200.000 de lei au fost folosiți pentru achiziția unei autoutilitare și accesorii. A fost realizat și iluminatul nocturn în incincta Liceului Ileanda, în valoare de 50.000 de lei. Acesta proiecte au fost finanțate din bugetul local.

Totodată, s-a construit un teren sintetic de sport în curtea liceului din Ileanda. Valoarea lucrărilor a fost de 247.000 de lei și finanțate tot din bugetul local al comunei.

Masă caldă pentru elevi și program de sprijin pentru culte, în premieră la Ileanda

Și pentru că tot am amintit de liceul din Ileanda, trebuie să spunem că unitatea de învățământ beneficiază de programul masă caldă în școli, un proiect în premieră în comună.  Un alt proiect realizat a fost cel privind insulele ecologice, finanțat în mare parte din subvenții primite de Primăria Ileanda. Totodată, s-a repus în funcțiune sistemul de apă din localitatea Sașa, investiție derulată din bugetul local. Un alt program în premieră în comuna Ileanda a fost programul de finanțare pentru culte, prin care bisericiile au primit un sprijin financiar important. Alte proiecte importante au vizat lucrări de reparații la grupurile sanitare de la liceu și programul de finanțare pentru sport.

Canalizare până în 2025, blocuri ANL și reabilitare dispensar uman

Primăria Ileanda a câștigat finanțări importante. Astfel, la ora actuală se lucrează la un proiect de 20 de milioane de lei ce vizează extinderea rețelei de canalizare. Lucrările au început în satul Dăbâceni, iar până în 25 februarie anul viitor, proiectul va fi finalizat.

Un alt proiect pentru care s-a obținut finanțare este reabilitarea liceului din Ileanda. Valoarea lucrărilor este de 5,6 milioane de lei și pe data de 14 mai a fost emisă autorizația de construire.

Tot în mai, pe data de 12 a fost emisă autorizația de construire pentru proiectul ce vizează reabilitarea Dispensarului Uman din Ileanda, proiect în sumă de 1,6 milioane de lei.

Pe data de 4 mai a fost emisă autorizația de construire pentru construirea a două blocuri ANL. Valoarea lucrărilor este de 7,7 milioane de lei.

În derulare se află un proiect pentru achiziție miniexcavator, dar și pentru dotare mobilier și materiale didactice la liceul din Ileanda.

Proiecte importante finanțate

Un alt proiect pentru care s-a obținut finanțare este construirea unui centru comunitar integrat. Valoarea lucrărilor va fi de 1,16 milioane de lei. În curs de achiziție se află și lucrările pentru reparații la podul peste Someș. În curs de execuție este un proiect ce vizează construire adăposturi pentru călători.

Alt proiect vizează stațiile de reîncărcare electrice. Pentru acesta a fost semnat contractul de finanțare. Totodată, este în plan construirea unei capele în Ileanda, în sumă de 700.000 de lei.

Aprobat în Memorandumul Guvernului din data de 5 mai a fost și proiectul de modernizare al Căminului Cultural Ileanda, valoarea lucrărilor ajungând la 9,5 milioane de lei.

În curs de achiziție este și proiectul pentru reabilitarea sediului Primăriei Ileanda, și reabilitarea acoperiș bloc pompieri. Alte proiecte care sunt fie în curs de achiziție, fie în curs de licitație sunt împrejmuirea perimetru bazin apă Dăbâceni, reparații baza sportivă, reparații la monumentul eroilor, la blocul Poștă și reabilitare bazin apă Sașa.

Primăria Ileanda lucrează acum la dosare importante pentru obținerea finanțării pentru proiecte precum modernizarea infrastructurii rutiere, alimentare cu apă și canalizare în Perii Vadului, Luminișu, dar și pentru construire pasarelă pietonală ușoară la Ileanda – Podișu.

Este propus spre modernizare și Căminul Cultural din Dăbâceni.

Sprijin de la Consiliul Județean Sălaj 

Este important să amintim despre buna colaborare a administrației de la Ileanda cu președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu în realizarea celor doua proiecte pe raza Comunei Ileanda, ai căror principali beneficiari sunt cetățenii comunei Ileanda : reparații capitale pod peste Valea Ileanda și Reabilitarea DJ 109E între Rus și Ciocmani.

Cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, prin președintele Dinu Iancu Sălăjanu se desfășoară alte două investiții importante – modernizarea  drumului județean 110C și modernizarea centrului de asistență socială din Ileanda.

Locuri de muncă pentru cetățenii comunei, ACASĂ, la Ileanda

Crearea de noi locuri de muncă a fost și este o preocupare permanent pentru administrația locală, astfel în anul 2021 SC Working Technology SRL a deschis o secție de lucru în localitatea Ileanda, unde la început au fost angajate un număr de 25 de persoane. Pe parcurs, încă două scocietăți comerciale și-au deschis puncte de lucru pe raza comunei Ileanda și își desfășoară activitatea în localitatea Bizușa-Băi. Numărul maxim de angajați la aceste societăți a fost de 50, iar în prezent aici lucrează 30 de peroane.

explicație foto: unitate de producție din comuna Ileanda

În vederea susținerii comunității din localitatea Dăbâceni, în anul 2023 am cedat, cu titlu gratuit, o parte din terenul școlii pentru construirea capelei funerare, precum și sala mare a școlii pentru desfășurarea unor activități ale comunității.

Gândurile primarului Dănuț Ioan Pop

Dănuț Ioan Pop: „Considerăm necesar să subliniem faptul că mandatul nostru de primar-consiliu local, este de 3 ani și 8 luni, față de mandatul precedent care a fost de 4 ani și 4 luni, situația socio-economică deosebită în contextul pandemiei de Coronavirus și a războiului din Ucraina, precum și celebra O.U.G. 90/2023 din 27.10.2023 prin care nu s-au putut încheia angajamente legale pentru niciun fel de cheltuieli, până în data de 01.01.2024 ! Pe lângă toate proiectele de investiții propuse să se realizeze, echipa noastră, împreună cu aparatul de specialitate al primarului comunei Ileanda, va continua să muncească pentru creșterea comunității și dezvoltarea comunei noastre. Vă stăm la dispozitie cu orice fel de întrebări, sugestii sau nelămuriri în legătură cu cele expuse mai sus”.

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.