REPORTAJ! Cum a reușit noul primar din Someș-Odorhei să atragă în comună investiții de ordinul milioanelor de euro
Comuna Someș-Odorhei se dezvoltă pe zi ce trece, iar administrația locală, în frunte cu primarul Ioan Șandor, caută zi de zi soluții pentru a găsi o sursă de finanțare pentru toate proiectele pe care le-a propus spre implementare în comună.
Rețeta succesului este simplă – multă muncă și devotament, oricând și la orice oră. Ioan Șandor este un primar atipic. Lucrează chiar și 10-12 ore pe zi. Stă de cele mai multe ori peste program, pentru că atunci este liniște în Primărie și poate gândi noile proiecte. Iar peste zi, alături de echipa din Primăria Someș-Odorhei, pune totul în practică.
La ora actuală se lucrează în mai multe zone din comună, iar lista de proiecte este lungă și însumează peste 66 de milioane de lei, respectiv aproape 13,5 milioane de euro!
„Sunt foarte multe proiecte în implementare, avem și gânduri mari de viitor. O listă lungă de proiecte este deja depusă, iar pentru unele am primit deja finanțare. Cetățenii trebuie să înțeleagă că așa este când se lcurează, se crează disconfort. Însă, în momentul în care închidem toate proiectele ce ne-am propus să le facem în comună, lucrurile vor arăta cu totul și cu totul altfel. Doar în primul an de mandat am reușit să facem destul de multe lucruri bune pentru comuna noastră. Totul constă în voință, muncă și echipa din spate care te sprijină și te ajută mereu”, ne spune primarul Ioan Șandor.
În primul an de mandat, primarul Ioan Șandor a reușit să ducă la bun sfârșit șase proiecte importante din comună. Astfel, au fost finalizate lucrările la grădinița din localitatea Someș-Odorhei. Lucrările au fost în valoare de 900.000 de lei și au fost finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Imediat în vecinătatea grădiniței din Someș-Odorhei a fost realizată și o creșă. De altfel, comuna este printre puținele din Sălaj unde există creșă! Inclusiv în municipiul Zalău sunt probleme în ceea ce privește locurile la creșă. La Someș-Odorhei s-a putut, iar lucrările de la creșă sunt finalizate, urmează doar dotările, iar apoi deschiderea acesteia.
Creșa are o capacitate totală de 24 de locuri, iar în momentul când se va deschide, 13 persoane își vor găsi aici un loc de muncă. Investiția este foarte apreciată de comunitate, iar locuitorii comunei abia așteaptă să o vadă inaugurată.
O altă investiție importantă a vizat asfaltarea străzilor din localitatea Soimuș. În total, administrația condusă de Ioan Șandor a reușit să asfalteze 5,7 kilometri de străzi laterale din sat. Mai mult, au fost refăcute și betonate șanțurile și podețele de acces în gospodăriile sătenilor.
Un alt proiect vizează construirea unui teren de minifotbal cu suprafață sintetică în localitatea Inău. La ora actuală se lucrează cu spor. S-a turnat placa de beton și s-a realizat scheletul locației. Primarul Ioan Șandor speră ca până la finalul anului, terenul de sport să fie inaugurat.
Investiția este realizată cu bani europeni și contribuția Primăriei Someș-Odorhei, iar valoarea lucrărilor este de aproximativ 65.000 de euro.
Tot în localitatea Inău s-a reușit betonarea și amenajarea a 450 de metri de șanțuri și 15 accese la gospodării.
O lucrare importantă care se realizează pe teritoriul comunei vizează rețeaua de canalizare. Lucrările sunt în toi și se execută într-un ritm alert. Primarul Ioan Șandor dă garanții tuturor locuitorilor că acest disconfort se va termina rapid, iar ulterior, după canalizare, străzile vor arăta impecabil, urmând un amplu proces de asfaltare.
Primăria se pregătește să monteze și mobilier stradal nou, acesta fiind deja pregătit pentru amplasare în comună. Mai mult, fiecare unitate de învățământ a fost pregătită pentru sezonul rece, iar tot ce înseamnă pregătiri pentru deszăpezire a fost deja realizat, astfel încât, la Someș-Odorhei iarna să nu vină pe nepusă masă.
Primăria Someș-Odorhei are numeroase proiecte de investiții care urmează să se execute cu bani prin Compania Națională de Investiții (CNI). În total este vorba de 45 de milioane de lei care vor ajunge la Someș-Odorhei.
Primul proiect vizează reabilitarea Drumului Comunal 14 Inău – Noțig, care a fost afectat în primăvara anului acesta de calamități. Proiectul a fost realizat, amplasamentul a fost deja predat către CNI, iar în curând vor demara lucrările de execuție.
Un alt proiect vizează reabilitarea căminelor culturale din Someș-Odorhei și Inău. Tot prin Compania Națională de Investiții se va moderniza dispensarul din Someș-Odorhei, dar și Școala Generală.
Primăria Someș-Odorhei a depus proiecte importante și prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a celor patru proiecte depuse se ridică la suma de 21 de milioane de lei.
Primul proiect vizează asfaltarea drumului DC18 pe o porțiune de 4 km de la Șoimuș spre satul Bulgari. Un alt proiect vizează asfaltarea străzilor din localitatea Inău, după finalizarea lucrărilor la rețeaua de canalizare.
Și drumul DC17 este cuprins în acest proiect. Pe o lungime de 7 kilometri, drumul dintre Someș-Odorhei și Domnin se va reabilita și moderniza.
Un alt proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vizează asfaltarea Drumului Comunal 18 din Șoimuș.
Primăria Someș-Odorhei pregătește și realizarea a două capele în localitățile Inău și Domnin. Pentru ambele construcții a fost deja întăbulat terenul și se caută finanțare astfel încât să fie finalizate cât mai repede lucrările.