Povestea pastorului ucrainean care slujește în biserica de rromi din Jibou – a educat o comunitate prin religie și a ajutat sute de familii nevoiașe

Navo cover cover

Ioan Beuca (62 ani) este pastorul bisericii de rromi din cartierul Cărămidari al orașului Jibou. Pastorul este de origine ucraineană, din mamă și tată veniți din Ucraina. S-a născut în comuna Repedea din județul Maramureș, dar din anul 1994 slujește la biserica din Jibou.

Salajul liber Pub

Salajul liber Pub

Pastorul susține că în anul 1994 a simțit o chemare aparte de la Dumnezeu în ceea ce privește etnia rromă și a decis să se implice cât mai mult și mai profund în comunitate. Așa că în urmă cu 27 de ani a pus bazele Bisericii Penticostale numărul 2 Betel din Jibou. Atunci a și construit casa de rugăciune în care astăzi se închină la Dumnezeu 260 de suflete și alți 200 de copii.

Salajul liber Pub

Practic, Biserica Betel de rromi din Jibou are 260 de membri (peste 18 ani), dar și 200 de copii ai acestora. Biserica Betel a fost și punctul de cotitură în istoria comunității de rromi din Cărămidari. Datorită apariției bisericii numeroși rromi care în trecut făceau probleme în comunitate au decis să se pocăiască și să se apropie de Divinitate. Printre ei, așa cum ne spune și pastorul, se regăsesc inclusiv rromi celebri din vechile găști de cartier ale orașului Jibou.

Pastorul Ioan Beuca este astăzi părintele spiritual al mai multor biserici de pa Valea Someșului, reușind să aducă spre credință numeroși etnici rromi care au lăsat la o parte faptele rele și și-au îndreptat atenția spre biserică.

Credința propovăduită de Ioan Beuca printre rromi a reușit să schimbe în bine comunitățile rău-văzute până atunci. Mai mult, pastorul primește numeroase ajutoare de peste hotare, în special din țările Occidentale, acestea fiind mai apoi împărțite la enoriașii cu posibilități financiare reduse. În total, pastorul a ajutat sute, dacă nu chiar mii de familii necăjite.

Ultima acțiune umanitară a avut loc chiar ieri, când pastorul a împărțit ajutoare la comunitatea nevoiașă din satul Gârceiu.

De remarcat că în prezent foarte muți rromi participă în mod regulat la programul bisericesc, producându-se în comunitate o schimbare vizibilă. Inclusiv rata infracționalității a scăzut foarte mult în zonă.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.