Povestea vârstnicului din Năpradea care face naveta de peste 35 ani cu bicicleta la Jibou pentru a îngriji biserica greco-catolică

sos de centura cover cover

Zi de zi, fie că e vreme bună, fie că ninge sau plouă, un bărbat din Năpradea merge cu bicicleta peste 15 kilometri până la Jibou pentru a îngriji biserica greco-catolică din localitate.

Salajul liber Pub

Alexandru Ursente are acum 62 de ani și în continuare, merge cu bicicleta la Jibou pentru a ajunge la biserică, acolo unde are funcția de diac. Bărbatul se ocupă de tot ce înseamnă treburi administrative la lăcașul de cult – de la curățenie și până la organizarea slujbelor religioase. Îi place ceea ce face și susține că asta face din 1986, pe când avea doar 27 de ani.

Parfumuri

Parfumuri

L-am întrebat de ce nu merge cu un autobuz sau cu mașina, însă nu are permis pentru a conduce, iar autobuzele nu circulă atunci când are nevoie, iar din acest motiv preferă să circule cu bicicleta.

Salajul liber Pub

„De peste 35 de ani fac asta. Mă urc pe bicicletă și merg când vreau eu, nu am treabă să stau după programul autobuzelor pentru că treaba de la biserică nu coincide cu momentul când vine autobuzul”, ne spune bătrânul.

Când l-am întâlnit avea pe portbagajul bicicletei o legătură de ceapă verde și o bucată de slănină. Acesta ne-a povestit că fiind drumul foarte lung, i se face foame, astfel că mănâncă la biserică. De mult ori în biserică și doarme, mai ales atunci când trebuie să meargă de dimineață bună la Zalău.

„Mai cazi când e timp urât afară, am avut și accidente, zilele trecute chiar am avut o problemă mare la mână după căzătură. Totuși, mă simt mult mai sănătos că fac mișcarea aceasta zi de zi. Mersul cu bicicleta e sănătate curată”, ne mărturisește bătrânul.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.