Percheziții la Episcopia Sălajului: preotul Ionuț Pop, arestat 30 de zile. Avocatul Bogdan Ilea, DEZVĂLUIRI din dosarul cu un prejudiciu de 600.000 de euro

Navo cover cover cover cover cover

A fost un weekend plin pentru anchetatorii din județul Sălaj și nu numai. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au percheziționat ore în șir sediul Episcopiei Sălajului, iar la final, anchetatorii au plecat de acolo cu mai mulți saci plini cu documente. Oamenii legii vorbesc despre delapidare, suspectul principal fiind preotul care, timp de mai mulți ani, a ocupat funcția de vicar – a doua cea mai importantă ca rang în instituție.

Salajul liber Pub

Suspectul principal, preotul Ionuț Pop a fost reținut 24 de ore, iar ulterior, judecătorii din cadrul Tribunalului Sălaj au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Salajul liber Pub

Ce spun anchetatorii

Anchetatorii susțin că în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împutemicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.

De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând retumare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fimdament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.

Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei, aproximativ 600.00 de euro. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.

Bogdan Ilea – avocatul preotului susține că Ionuț Pop este nevinovat

De cealaltă parte, avocatul Bogdan Ilea, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, cel care îl reprezintă pe preotul Ionuț Pop are o altă părere asupra celor întâmplate. De altfel, Bogdan Ilea a avut o intervenție la televizor, la o emisiune difuzată de România TV în care prezintă și punctul lor de vedere despre cele întâmplate. Bogdan Ilea susține că preotul a fost arestat pe nedrept.

„Preotul Ionuț Pop a fost arestat pe nedrept. Unicitatea acestui caz constă în aceea că persoana care a denunțat neregulile la episcopia Sălajului, asta încă din luna martie anului 2024, a ajuns din denunțător și avertizor de Integritate al DNA Cluj, inculpat la Salaj intr-un dosar , de această dată tocmai pentru faptele pe care el însuși le-a denunțat. În luna martie, acesta a formulat un denunț scris la DNA Cluj în care reclama șantajul Și presiunile la care a fost supus pe parcursul exercitării funcției de vicar episcopal. Acesta a reclamat nereguli la CAR Omenia, angajări fictive(bani ramaneau la episcopie), cărți publicate din banii episcopiei de către episcop, excursii în străinătate sub pretextul unor conferințe decontate din banii episcopiei, imobil achiziționat de pe persoană fizică de către conducătorii episcopiei, și fonduri ale episcopiei și ale CAR omenia utilizate pentru ridicarea unei case arhierești fără știința Patriarhiei Române. Totul cu stiința conducerii Episcopiei. Coincidență sau nu, chiar pe data de 30 iulie atunci când vicarul episcopal și-a înaintat demisia și s-a mutat la Constanța a fost inițiat în baza unei sesizări din oficiu, un dosar similar celui de la DNA Cluj, însă de data aceasta dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj și unicul suspect și ulterior inculpat În acest dosar este chiar preotul vicar care a reclamat toate aceste aspecte încă din luna martie. Suntem în prezența unui caz de inducere în eroare a organelor judiciare, în care cel care avut curajul să rupă tăcerea și să denunțe neregulile, este strivit de organele judiciare din Sălaj. Arestarea sa este nedreaptă și oamenii trebuie să știe adevărul: că acest om a denunțat încă din luna martie nereguli la episcopie, pentru asta a fost nevoit să se auto exileze la Constanța, să-și dea demisia de la episcopie, iar acum este arestat pentru un prejudiciu de care nu a beneficiat, iar cei care au beneficiat sunt martori în dosar. Organele judiciare trebuie să acționeze potrivit principiului aflării adevărului. Exista paragrafe din referatul cu propunere de arestare care au fost copiate din alt dosar unde inculpata era femeie !!! Am formulat contestație împotriva măsurii arestării care este exclusiv o represiune pentru ca NU exista motive de arestare și sperăm ca macar judecătorii de la Curtea de Apel Cluj să vadă intreaga imagine”, transmite avocatul Bogdan Ilea.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.