Pe „acoperișul” Sălajului – cum arată unul dintre cele mai spectaculoase sate din județ

cover cover casador

Cunoscut pe vremuri drept „Valea Rea”, satul Vălișoara din comuna Letca este unul dintre cele mai spectaculoase din județul Sălaj. 32 de suflete mai trăiesc aici, conform ultimului recensământ. Asta pe hârtie. Pentru că în realitate mai sunt doar 18 suflete.

Salajul liber Pub

Peisajul din sat este însă unul spectaculos. Satul este flancat la Nord-Est de o stâncă golasă, pe care dacă urci, ți se va deschide o adevărată priveliște, putând vedea dacă e senin până departe, spre Jibou, dar și Someșul.

Drumul până în Vălișoara nu e accesibil iarna decât pentru cei cu mașini de teren, însă spectacolul naturii este unul desăvârșit. Situat la peste 600 de metri altitudine, satul și-a păstrat partea arhaică, cu răstigniri pe drum și o biserică încântătoare ce te face să te simți mai aproape de Divinitate.

Cea mai simplă modalitate de a ajunge la Vălișoara este prin Letca, însă mai sunt câteva drumuri prin Purcăreț sau cel mai spectaculos – prin Cozla sau Vărai (județul Maramureș). De altfel, drumul Vărai – Vălișoara este cel mai deosebit datorită faptului că pe acest drum poți admira întreg peisajul de pe vârful stâncii golașe ce flanchează satul.

Satul Vălișoara a fost atestat documentar în anul 1603, apoi mai apare în documentele de la 1733, 1750, iar din 1854 apare sub denumirea de Valea Rea. Și-a schimbat denumirea în timpul regimului comunist, în 1964.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.