O bijuterie arhitecturală se ascunde în Sălaj. Castelul în miniatură este încă locuit de moștenitorii arhitectului renumit care l-a construit

Navo cover cover cover

În județul Sălaj, la granița cu județul Cluj, se ascunde o mică bijuterie arhitecturală, Cetatea Ciorii, sau Varjúvár, care a aparținut renumitului arhitect Károly Kós, de al cărui nume se leagă clădiri importante din Ţara Călatei – România şi Ungaria. Situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul ce duce peste deal la Huedin, castelul pare desprins dintr-o carte cu povești.

Fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, a fost proiectată de celebrul arhitect și poet Kós Károly, într-o manieră absolut unică.

La ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.

Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă, castelul este ascuns printre copaci, în liniștea pădurii, între dealurile Călatei, scrie și Știri de Cluj. 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.