Mesaj DUR al unui lider USR Sălaj despre adepții sloganurilor populiste

sos de centura cover cover

Liderul USR Sălaj, consilier al senatorului Cristian Viașu și fost candidat la Primăria Nușfalău, Ferenc Istvan Kabai a ieșit astăzi cu un mesaj dur legat de populismele din România.

Salajul liber Pub

Redăm mesajul liderului USR în totalitate


Parfumuri

În ultima vreme vedem tot felul de populiști care încearcă să câștige adepți cu sloganurile populiste „Nu ne vindem țara la străini”, „interzicem exporturile de…” etc. Adevărul este însă că acești naționalist-populiști nu știu nici ei pe ce lume trăiesc, în ce țară sau pe ce continent. De fapt, ei vor aceste lucruri din cauza incompetenței lor și a guvernelor anterioare de a face piața românească o piață prosperă pe plan european și mondial.

Parfumuri

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.
Libertățile fundamentale în spațiul european sunt definite în tratatele europene. Piața unică, uniunea vamală, libera circulație a mărfurilor, libera circulație a persoanelor, libera circulație a serviciilor, libera circulație a capitalurilor și a plăților, libertatea de circulație și de comunicare sunt cei mai importanți piloni al economiei europene.

România și implicit piața internă beneficiază de aceleași drepturi ca celelalte state membre ale Uniunii Europene și are tot atâția obligații cât au și celelalte state membre UE. Trebuie doar să găsim o cale de a profita de asta și să dezvoltăm politici publice pentru a deveni un jucător important pe piața unică internă UE.
Auzim de mult timp că unii vor să interzică exportul de lemn brut (buștean). Este posibilă o asemenea reglementare? Nu, nu este posibilă. Și cum poți să reduci exportul de buștean? Dezvoltând prelucrarea lemnului în România, creând astfel valoare adăugată. Încurajezi prin măsuri specifice, fiscale, fabricile de mobilă autohtone și fabricile de alte produse din lemn, ajutându-i să intre pe piața europeană și exportând produsul finit. Așa poți crea valoare adăugată din producția de lemn.
Am mai auzit că unii se lăudau că România a fost grânarul Europei. Oare trebuie să ne bucurăm de asta atâta timp cât noi suntem importatori de produse refrigerate de patiserie? Putem crea valoare adăugată doar dacă reușim să ocupăm un procent semnificativ din piața europeană a produselor de refrigerate de patiserie.

Ce mai facem noi? Exportăm animale vii la un preț foarte mic. Se poate interzice această practică? Nu, libera circulație a mărfurilor este una din libertățile fundamentale pe care se bazează UE. Ce putem face? Să intrăm pe piața europeană cu produse și preparate din carne. Guvernul trebuie să încurajeze producătorii autohtoni pentru a se dezvolta, să fie competitivi pe piață.
Ajungem și la servicii. România ocupă un loc fruntaș la serviciile de transport marfă. Firmele de transport românești au reușit să intre foarte bine pe piața unică europeană. Din păcate în alte domenii nu excelăm deloc. Puteam avea companii mari care să construiască autostrăzi și infrastructură în Europa, însă, din păcate, din lipsa companiilor mari, forța de muncă în construcții a emigrat și lucrează la marile companii din Europa.

Cea mai dureroasă este însă emigrarea cetățenilor în țările dezvoltate. Pe deoparte, pe termen scurt, a fost și este în beneficiul statului român, miliarde de euro au intrat și continuă să intre în România datorită celor care au plecat în pribegie. Pe de altă parte, pe termen lung, această migrație are un foarte mare efect distructiv. Depopularea satelor, comunelor și orașelor mici, diminuarea veniturilor la CAS și CASS, lipsa de meseriași, etc. sunt doar unele dintre efectele negative ale migrației. La efectele negative putem adăuga și efectele psihice cu care se confruntă copiii și aparținătorii celor plecați la muncă. Cum poți combate migrația? Prin politici publice de creare de locuri de muncă, cu salarii decente și creșterea calitativă a serviciilor medicale și sociale. Uniunea Europeană acordă fonduri pentru dezvoltare și pentru combaterea sărăciei, trebuie doar să obținem acești bani prin proiecte.
Uniunea Europeană nu este dușmanul nostru, mai ales că noi facem parte din ea. Rămâne însă la latitudinea noastră dacă profităm de acest fapt, sau punem botul la instigarea la ură a naționaliștilor care „nu vând țara”. Trebuie să fim atenți și să marginalizăm aceste teme care vor să inducă frica în populație și exploatează lipsa de educație a oamenilor. Libertățile fundamentale prevăzute în tratate au menirea de a ne proteja, pe fiecare în parte și ca un întreg, de abuzurile unora sau altora. Ele nu sunt restrictive, de asta sunt „libertăți”.

COMUNICAT DE PRESĂ

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.