Lista migrației din județul Sălaj! 29 de candidați s-au plimbat de la PSD la USR, de la PMP la PER și de la ALDE la Pro România

Navo cover cover cover

Fără a pune la socoteală cei patru primari trecuți de la PSD care acum sprijină PNL și fără cei doi independenți susținuți de PNL, am descoperit 29 de sălăjeni care s-au plimbat în ultima perioadă pe la mai multe partide politice. Cei mai mulți au fost primiți în PNL, iar cel mai mult a avut de suferit ALDE și PMP. De la ALDE majoritatea au plecat spre PSD, în timp ce de la PMP cei mai mulți s-au dus spre Partidul Ecologist. Până și USR și PLUS au luat de la vechile partide candidați, în special de la PSD și UNPR.

Migrația la Zalău

La Zalău pe lista migranților se găsesc doar două persoane – Dorel Labo și Raul Dragoș. Dorel Labo a schimbat până acum trei partide, trecând pe la PNL, ajungând ulterior la PDL. În 2016 a fost ales consilier local din partea PNȚCD, ca în cele din urmă să se mute pe un loc la PNL-ul unit. Cum s-ar spune, el a fost doar la PNȚCD și PNL, asta deoarece actualii liberali sunt adunarea dintre vechii liberali și democrat-liberali, partide pe unde Labo oricum a fost.

Și Raul Dragoș și-a băgat ceva în ea doctrină politică. A pornit de la dreapta și a ajuns la stânga. Că așa e în viață, nu poți stagna. Astfel, pe Raul Dragoș îl știm de când era la PNL. A plecat apoi la ALDE unde i s-au promis niște funcții. Nu le-a mai primit, dar grație unei demisii din Consiliul Local Zalău a colegei de atunci Rodica Mureșan, acesta a ajuns consilier local. Acum s-a descis să meargă la braț cu Teodor Bălăjel și Călin Forț prin oraș și să candideze de la PSD.

USR și PLUS au transferat de la PSD, PNL, UNPR și ALDE

Din lista migrației nu lipsesc nici politicieni care candidează pe listele USR-PLUS. Șase am descoperit noi. Astfel, Marius Virgil Bob, candidatul USR la funcția de primar în orașul Șimleu Silvaniei se regăsea în anul 2008 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local din oraș, fiind pe poziția doi din partea PSD. Andrei Bucșă este și el pe această listă. Consilier local în Hida, ales pe listele UNPR, acesta a plecat apoi la PMP, iar acum se regăsește pe listele USR.

Și tot de la PSD a migrat și Florin Dunca, consilier local în funcție la Ileanda, doar că acesta a mers spre PLUS, nu spre USR.

Spre USR a mai migrat și viceprimarul PNL din comuna Zalha, care este candidatul de primar al partidului – Vasile Seliștean.

Și Andreea Ciortea a plecat de la ALDE la PLUS. Avocata a fost o săptămână în ALDE, iar apoi a pus umărul la construcția PLUS Sălaj.

PLUS l-a mai transferat și pe Antoniu Criste de la PNȚCD, sau cum ar spune USR despre PNȚCD – de la fratele PSD-ului.

Simplu – de la PSD la PNL

PSD a pierdut înaintea acestor alegeri patru primari – de la Gârbou, Creaca, Fildu de Jos și Cuzăplac. Dar nu doar atât. Tot de la PSD a plecat și Ioan Cătană, fostul primar al comunei Chieșd, care acum candidează din partea PNL.

Să precizăm faptul că cei patru primari migrați susțin la aceste alegeri lista PNL pentru Consiliul Județean Sălaj.

PNL s-a înfruptat de la toți

PNL a luat candidați cam de pe la toate partidele. Astfel, Ioan Chende, consilier local în funcție la Cehu Silvaniei a trecut de la UNPR la PNL. Cristian Nerțan a trecut și el de la UNPR la PMP, iar acum e candidatul PNL de primar în Mirșid. Viceprimarul din Cristolț, Ioan Teodor Pop a trecut și el de la PNȚCD la PNL. Și tot la PNL și-a găsit loc și Ioan Drăgan, viceprimarul comunei Surduc, ales pe listele ALDE. PNL l-a mai transferat de la ALDE și pe Corin Penciuc, candidat la Senat din partea partidului condus de Tăriceanu.

PSD a luat de unde a putut – în special de la UNPR și ALDE

A luat și PSD candidați. Dar numai de unde a putut. Astfel, social-democrații au transferat masiv la Cizer. Pavel Bocuț a trecut de la PNL la PSD, la fel și Felician Fărcaș, fost PNL-ist, anunțat candidat din partea PMP a ajuns la PSD. La Valcău de Jos PSD l-a transferat pe Georghe Chiș, fostul candidat de primar din partea ALDE. La fel, tot de la ALDE, PSD l-a transferat și pe Ioan Lazoc din Marca.

PSD a transferat masiv echipele puternice ale UNPR. Astfel, la social-democrați au ajuns Aurora Boca din Dragu și Dorin Gorgan din Bobota, ambii doi poli de putere în comunele lor.

A luat și PMP ceva, dar mai mult a pierdut în drumul spre PER

Încurcate sunt căile politicii sălăjene atunci când fostul apropiat al partidului PMP ajunge președinte la Partidul Ecologist. Dar până să vorbim de ecologiștii Liei Stanca ne oprim puțin la PMP. Băieții lui Băsescu au făcut două transferuri – pe Nicolae Criste din Treznea care a plecat din PNL la PMP și pe Emmanuel Pop din Jibou, care este una dintre piesele de rezistență ale PMP la aceste alegeri. PMP l-a mai luat și pe Traian Dosa, viceprimarul din Băbeni ales pe listele UNPR.

A și pierdut însă membri importanți. Astfel, consilierul local Ioan Ilieș din Meseșenii de Jos a plecat de la PMP la Partidul Ecologist. Și tot din aceeași comună a plecat și Aghireșan Mariana, tot de la PMP la PER. Și pentru că vorbim de ecologiști, aceștia au parafat și transferul Simonei Imre, consilier local în Nușfalău din partea PNL.

Pro România este condus de doi migranți

Pro România nu putea să nu fie pe listă. Partidul a mișcat puternic pe piața transferurilor. Ioan Fodoreanu, cel care ne trimite în Ungaria dacă nu votăm cu partidul lui actual, a fost în trecut pe la ALDE, la fel ca Alin Ungur. Cele două minți luminate ale partidului PRO România vin astfel din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Și tot la Pro România îl regăsim și pe Dan Silvășan, consilier local în Șimleu Silvaniei ales pe listele PSD.

Notă Redacțională – Am omis numeroși candidați migratori, care au plecat în urmă cu mult, prea mult timp dintr-o parte în alta. Cel mai de notorietate este Dinu Iancu Sălăjanu care a fost cândva prin Paritdul Inițiativa Națională – PIN sau prefectul Virgil Țurcaș, fugar din PNȚCD la PDL – PNL.

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.