Într-un sat din Sălaj a fost descoperit un arbore UNIC în Europa: are grosimea de peste 12 metri!

Navo cover Navo cover

În anul ce tocmai s-a scurs, 2020, cercetătorii au descoperit un plop cu o grosime de 12  metri. Este cel mai gros plop în viață din România și din câte spun specialiștii, ar putea să fie și un record european sau chiar internațional!

Salajul liber Pub

Arborele a fost descoperit de Szabo Zoltan, iar datele despre acesta au fost menționat pe site-ul de specialitate Arbori Remarcabili.

Plopul este situat pe o pășune din satul Băbeni spre Ciocmani, iar cercetătorii susțin că în zonă mai sunt astfel de arbori, puțin mai mici.

„Arbore descoperit de Szabó Zoltán. Pana la ora actuala este cel mai gros plop in viață din Romania. Circumferinta a fost măsurata la circa 70 cm de sol unde era cel mai subtire trunchiul. La 1.30 m are peste 12 m circumferinta. Conform datelor exitente pe siteurile internaționale este posibil să fie și record European sau internațional. Protejarea arborelui este deci o necesitate. Unicitatea lui și contextul peisagistic (cu mai mulți plopi groși, bătrâni, pășune pășunată cu vaci pe o fostă zonă inundabilă a Someșului) face ca aria respectivă să aibă valori socio-culturale și naturale unicate. Comunitatea locală dar și utilizatorul pășunii poate beneficia după acest element de peisaj, prin turism educațional și branduirea produselor”, susțin specialiștii.

 

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

  1. Plopul despre care se face vorbire este în hotarul com. Surduc,Zona se numește Zăvoi acolo era și este pășunea mare a satului Surduc până la colectivizare ,după care nr.animalelor a scăzut deoarece le-au fost confiscate.