FOTO DOCUMENT. Fabrica CEMACON Zalău, amendată de Garda de Mediu. Autoritățile au descoperit probleme de mediu – poluare severă a aerului

sos de centura cover

Pe 6 octombrie, Garda de Mediu Sălaj a dat răspunsul unei sesizări primite privind poluarea severă a aerului din Zalău. Garda de Mediu a fost sesizată de consilierul județean al USR Sălaj, Nicolae Olar, după ce unii cetățeni s-au plâns că unitatea de producție poluează aerul din zona fabricii.

Salajul liber Pub

Astfel, Garda de Mediu a considerat că trebuie să solicite Agenției pentru Protecția Mediului să procedeze la aplicarea dispoziției articolului 17 din OUG nr 195/2005 privind protecția mediului, în scopul confirmării activităților desfășurate de către operatorul economic.

Mai mult, Garda de Mediu arată în răspunsul cu numărul de înregistrare 2145/CJ SJ / 06.10.2021 că a aplicat două sancțiuni contravenționale, respectiv amendă, conform articolului 4 și 8 din Legea nr 278 din 2013 privind emisiile industriale.

Salajul liber Pub

14 puncte sunt în total în raportul Gărzii de Mediu Sălaj. Acesta arată că „s-a constatat în principal nerespectarea condițiilor impuse din autorizația integrată de mediu”. Astfel, Garda de Mediu a descoperit că au fost utilizați 3,893 mii tone de cărbune în procesul de producție, operatorul nefiind autorizat pentru a folosi cărbunele. Totodată, s-a mai constatat că „procesele tehnologice desfășurate pe acest amplasament au fost modificate, nefiind respectate obligațiile impuse conform prevederilor autorizației de mediu”, dar și că „rezultatele monitorizărilor au fost înregistrate, procesate și prezentate astfel încât să nu permită autorităților competente pentru protecția mediului să verifice respectarea condițiilor de funcționare și a valorilor-limită de emisie’, se arată în raport.

Mai mult, din raport rezultă că fabrica Cemacon nu a informat APM în cazul depășirii pragurilor de intervenție sau alertă a indicatorilor reglementați, dar nu a informat nici Garda de Mediu privind apariția unor episoade de poluare severă. Garda de Mediu informează Cemacon că deși utilizează anumite deșeuri pentru producerea de blocuri ceramice, acestea nu își pierd calitatea de deșeuri.

Autoritățile informează și faptul că din datele furnizate de către operatorul instalației s-au constatat depășiri constante ale capacității de producție autorizată de 300 tone/zi. Garda de Mediu a constatat și faptul că deșeurile rezultate din activitățile proprii ale fabricii sunt valorificate prin operatori ce nu dețin autorizație de mediu pentru colectarea unor tipuri de deșeuri. Mai mult, din datele puse la dispoziție rezultă că au fost efectuate modificări ale proceselor de producție pe amplasament fără ca acestea să fie comunicate APM Sălaj așa cum specifică în mod explicit prevederile legale eliberate pentru punctul de lucru.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.