Florian Neaga, deputat PSD Sălaj: „infrastructura medicală are nevoie de o abordare nouă”

Navo cover Navo cover

Cunoscutul medic și deputat din Sălaj, Florian Neaga (PSD) susține că infrastructura medicală are nevoie de o abordare nouă, conformă cu evoluția tehnicilor de proiectare și arhitecturale inovatoare.

Neaga arată că un semnal important pentru sistemul de sănătate a venit de la Conferința specialiștilor în proiectarea de infrastructură medicală ce a avut loc săptămâna trecută la București și care a reunit peste 150 de experți din România, Franța, Turcia, Cipru și Italia, mulți reprezentând companii cu portofoliu de excepție în domeniu.

„Am participat la această conferință cu un mare interes pentru soluțiile pe care le pot aduce specialiștii de top, pentru că o observație pe care am făcut-o tot timpul este că se impun schimbări structurale în sistemul de sănătate din România, mai ales schimbări profunde pentru infrastructura medicală, care este fundația sistemului; eforturile, investițiile, pe care România le face în sănătate vor avea eficiența maximă abia când această fundație va fi solidă”, spune deputatul Florian Neaga.

 

Florian Neaga susține că se lucrează în prezent la normative noi pentru proiectarea spitalelor și pentru instalațiile clădirilor cu destinatie medicală, normative ce urmează a fi puse în dezbatere publică. Și va fi nevoie de aplicarea unor standarde în proiectarea și execuția clădirilor cu destinație medicală, dar și de impunerea normelor de exploatare și mentenanță a acestora, pentru eficiență și pentru a se evita posibilele accidente.

„Iar faptul că se vine acum cu soluții din partea celor mai pricepuți arhitecți din proiectarea de infrastructură medicală, cu o viziune de actualitate ce asigură viabilitatea sistemului de sănătate și în perspectivă, este, subliniez, un lucru deosebit de important. Sunt oameni cu experiență de mare valoare, cu practici în țări dezvoltate din punct de vedere al sistemului de sănătate. Remarc participarea prof. Didier Houssin, președinte al AP-HP Internațional, cu o expertiză deosebită în domeniu, care a punctat esențialul privind abordarea care se impune în edificarea unei noi clădiri spitalicești, având în vedere experiențele de până acum; pandemia de COVID-19 fiind una dintre ele.
În România este acum nevoie de spitale noi. Fără spitale noi, sistemul de sănătate ar rămâne într-un veșnic purgatoriu. Și se construiesc spitale noi. Cele mai importante vor fi spitalele regionale, dar sunt și o sumă de spitale de interes local care pornesc acum de la stadiul de proiect. Fără discuție că în proiectare trebuie implicați cei cu expertiză la cel mai înalt nivel, buni cunoscători ai fenomenului medical”, mai este de părere deputatul sălăjean.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.