EXCLUSIV: Dosarul COȚA! Cum a furat familia 3,2 milioane de lei în perioada 2017 – 2019 de la echipa de volei

Navo cover cover cover cover cover

Familia Coța – Vasile și Daniela –  a fost arestată preventiv în luna mai a acestui an. Au ajuns apoi în arest la domiciliu și ulterior sub control judiciar. Soții Coța sunt acuzați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj de mai multe infracțiuni – obținere ilegală de fonduri, delapidare, uz de fals și fals în înscrisuri.  Dosarul instrumentat de procurori este unul stufos ce numără 69 de file.

Salajul liber Pub

Urmărirea penală a început la data de 2 octombrie 2019, adică în urmă cu aproape un an. În cazul familiei Coța, procurorii s-au sesizat din oficiu!

Salajul liber Pub

De reținut: 

  • Daniela Coța era în fapt cea care controla activitatea clubului
  • Clubul a fost finanțat cu bani grei de Primăria Zalău
  • Au existat două metode de furt
  • Metoda 1 – dispoziții de plată către persoane care nu aveau acest drept
  • Metoda 2 – 228 de dispoziții de plată nereale
  • Daniela Coța s-a dat singură de gol atunci când a completat declarația de avere fiind numită în funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă
  • Vasile Coța avea un salariu, teoretic, de 611.000 de lei pe sezon
  • Pentru a mai ascunde din bani, Daniela Coța s-a angajat drept consultant sportiv și persoana care redactează contractele clubului 

Din capul locului procurorii care s-au ocupat de dosar au menționat că deși în acte Vasile Coța era președintele Clubului Sportiv Volei Municipal Zalău, în fapt, cea care conducea era Daniela Gabriela Coța, fost viceprimar în Zalău, președinte al Organizației de Femei a PSD Sălaj și consilierul pe probleme de sport a premierului Viorica Dăncilă.

„Probatoriul administrat relevă faptul că cei doi soți, Coța Vasile – în calitate de manager general al clubului în perioada iulie 2016 – prezent și Coța Daniela Gabriela – administrator în fapt al clubului în aceeași perioadă de timp„, se arată în dosarul celor doi soți.

Clubul de volei a fost furat conform procurorilor în două etape: „Soții (…) au utilizat un mecanism în două etape pentru a beneficia personal de importante sume de bani aflate în bugetul clubului de volei, și provenite în cea mai mare parte din finanțarea nerambursabilă acordată de Primăria Zalău”.

Metodele prin care a fost delapidat clubul de volei

Procurorii susțin că într-o primă fază, „prin utilizarea de documente și date false, inexacte sau incomplete erau obținute sume de bani provenite din contractele de finanțare nerambursabilă, fără a exista vreun drept pentru justificarea acestora, apoi după ce aceste sume de bani intrau în posesia ACS Volei Municipal Zalău, cei doi procedau la însuțirea unor importante astfel de sume de bani”, susțin procurorii.

În total a fost delapidată suma de 3,2 milioane de lei. 1,3 milioane de lei printr-un mecanism, iar 1,9 milioane de lei printr-un alt mecanism.

Metoda I: dispoziții de plată către personal care nu avea acest drept

Suma de 1.319.229 de lei a fost furată de familia Coța după ce au fost întocmite dispoziții de plată care atestau încasarea de către Coța Vasile, Coța Daniela, Coța Andra (fiica acestora) și Sabou Călin-Petrișor (cameramanul de la Sălăjeanul TV) a unor suma de bani cu titlu de drepturi bănești, la care aceștia nu aveau dreptul și care în realitate au fost însușite de către Coța Daniela și Coța Vasile.

Metoda II: 228 de dispoziții de plată nereale

A doua manieră de furt a constat în faptul că în perioada sezoanelor 2017-2018, 2018-2019 și 2019-2020, Coța Vasile și Coța Daniela-Gabriela, prin întocmirea unui număr de 228 de dispoziții de plată care atestau, în mod nereal, plata în numerar a unor suma de bani către jucători și antrenori, deși sumele de bani nu au fost remise acestora, și care atestau plata unor sume cu titlu de drepturi bănești pentru cei amintiți și mai sus, deși aceștia nu aveau acest drept. Prin această manieră s-au furat 1.924.828 lei.

Daniela Coța s-a dat singură de gol atunci când a fost numită în funcția de consilier al Vioricăi Dăncilă

Cum s-au dat soții Coța singuri de gol că au comis ilegalități? Procurorii au avut mai multe piste de muncă, însă familiei Coța le-a scăpat un mic detaliu. Astfel, după ce și-au dat seama că nu pot justifica o parte din bani, familia Coța s-a pus pe încheiat contracte între ei și Clubul Sportiv.

Vasile Coța avea un salariu de 611.000 lei pe sezon (10 luni), adică 61.000 de lei pe lună, Călin Sabou un salariu de 19.575 de lei pentru două luni de activitate, Coța Andra 16.000 de lei tot pentru două luni de muncă, iar Daniela Coța s-a angajat pe postul de consilier sportiv remunerat cu un salariu de 291.000 de lei pe sezon! Unde s-a dat familia Coța de gol? În momentul în care Daniela Coța a trebuit să completeze declarațiile de avere, datorită faptului că a ajuns consilierul Vioricăi Dăncilă. În cele două declarații de avere datele care erau trecute nu erau identice cu cele depuse la ANAF prin Declarația 112 de către clubul de volei. Astfel, salariul real al lui Vasile Coța, trecut în declarațiile de avere era de 73.000 de lei pe sezon, nu de 611.000 de lei cum a menționat ulterior.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.