Doctor de la Spitalul Județean Zalău, condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare
Doctorul MAJDIK VASILE ALEXANDRU de la Spitalul Județean Zalău a fost condamant pe 24 aprilie la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Decizia a fost pronunțată de magistrații Tribunalului Sălaj la data de 24 aprilie, după ce, în prealabil, doctorul a realizat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Dosarul este unul complex și face parte din caracatița care a acționat pe secția de ginecologie a Spitalului Județean Zalău. Astfel, patru medici ginecologi de la Spitalul Județean de Urgență Zalău au fost trimiși în judecată la începutul lunii februarie de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Toți cei patru medici și-au recunoscut faptele și au fost trimiși în fața judecătorilor de la Tribunalul Sălaj cu acord de recunoaștere a vinovăției. Chiar dacă a fost un dosar greu și complex, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au reușit să recupereze toți banii obținuți din săvârșirea infracțiunilor.
Este vorba de patru medici ginecologi, în frunte cu șeful Secției Obstetrică-Ginecologie, dr. Dorel Ciutre. Celelalte nume sunt Maria Andrea Berar, Vasile Alexandru Majdik și Ștefana Elena Iuhas.
Reamintim că dosarul a început de la fostul manager al unității medicale, Liliana Neaga. De altfel, aceasta a și fost deja condamantă de magistrați la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. Liliana Neaga a fost acuzată de faptul că în perioada 2019 – 2022 a primit mită în sumă totală de 45.929 de lei, așa cum rezultă din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Timp de mai bine de 3 ani, între 2019 și 2022, o rețea condusă de șefa Serviciului Anatomo-Patologic al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău, Liliana Neaga, a prelucrat în jur de 3.200 de teste Papanicolau care fuseseră plătite de paciente la cabinetele private a patru medici ginecologi care lucrează și în spitalul public. Rețeaua lua bani de la femeile care efectuau testele în privat. Pacientele nu știau că, de fapt, probele ajungeau, în pungă, la spitalul de stat și erau investigate „la negru”.
Un angajat din cadrul Serviciului Anatomo-Patologic din SJU Zalău nu a vrut să mai închidă ochii la fraudele pe care șefa serviciului le făcea de ani de zile și a decis să demaște totul. A depus un denunț la Direcția Generală Anticorupție (DGA) la finalul lunii iunie 2022 și a acceptat să colaboreze cu ofițerii anticorupție pentru a demasca ilegalitățile care se petreceau la cel mai mare spital din județ, care, în două rânduri, a avut-o ca manager chiar pe doctorița în cauză – Liliana Neaga. În denunțul depus la DGA se preciza că în incinta Serviciului de Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență Zalău sunt aduse periodic, încă din anul 2018, buletine de examinare citologică Babeș-Papanicolau împreună cu probe de recoltare (lame cu frotiuri citologice pentru screening), în vederea prelucrării și interpretării, direct în cabinetul medicului-șef de serviciu dr. Liliana Neaga, de către anumiţi medici ginecologi. Probele de recoltare şi buletinul de examinare citologică nu erau înregistrate la registratură, ci erau înmânate direct doctoriței Neaga sau lăsate în biroul acesteia în cazul în care aceasta nu era prezentă. Pentru prelucrarea și interpretarea probelor, ginecologii îi lăsau doctoriței Neaga sume cuprinse între 25 și 30 de lei pentru fiecare lamă cu frotiu citologic.
După interpretare, probele biologice prelucrate nelegal, cele mai recente din anii 2021-2022, se depozitau în cabinetul de citologie şi imunohistochimie pe etajerele aflate sub masa din birou, în cutiile de lame, pe care erau menţionate iniţiala/iniţialele, cu majusculă, a medicului ginecolog de la care provenea şi anul. Lamele din anii 2019-2020 au fost depozitate într-o încăpere de la subsolul Spitalului Județean de Urgenţă Sălaj. Toate acestea au fost găsite la perchezițiile efectuate în spital. Potrivit datelor din dosar, consultate de ziar, în depozitele, anexele, debaralele aparținând Serviciului de Anatomie Patologică au fost identificate pe numele celor patru medici anchetați în jur de 3.200 de lame cu frotiuri citologice.
Audiați de procurori, medicii ginecologi au recunoscut că „în repetate rânduri, s-au deplasat personal cu probe citologice” în cabinetul doctoriței Neaga. O parte dintre ei au recunoscut că i-au oferit sume de bani în schimbul serviciilor.
Timp de aproape două luni, doctorița Neaga a fost înregistrată audio-video în cabinetul său din spital. Imaginile, în care apar inclusiv doctorul Ciutre, nu lasă loc de interpretări. Medicii au fost filmați în timp ce au adus probele biologice și lasă banii doctoriței Neaga. Aceasta, la rândul ei, a fost surprinsă în timp ce număra banii și îi punea în sertar sau buzunar.