Cuptorul de Foc din Sălaj – în acest loc au murit arși de vii 20 de soldați români care au luptat pentru eliberarea județului

sos de centura cover cover

20 de militari români din Regimentul 34 Infanterie Constanța au murit arși de vii și au fost îngropați într-o groapă comună în centrul localității Chilioara din comuna Coșeiu.

Salajul liber Pub

Evenimentul istoric poartă numele de Masacrul de la Chilioara sau Cuptorul de Foc de la Chilioara – Archid. Masacrul a avut loc în cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci când la data de 18 octombrie 1944 mureau 20 de militari români din Regimentul 34 Infanterie în luptă cu trupele germane.

Parfumuri

Eroii Regimentului 34 Infanterie Constanța, au sfârșit arși de vii cu aruncătoarele de flăcări, din dorința de a elibera drumul Archid-Chilioara spre Hodod și Carei. Deși doar cu o zi înainte, pe 17 octombrie 1944 militarii români din Regimentul 34 Infanterie Constanța au reușit să cucerească pozițiile strategice înalte din jurul satului Archid, hitleriștii s-au baricadat într-o fermă de unde opuneau încă o puternică rezistență pe aliniamentul Chilioara – Archid.

Parfumuri

Surprinși de atacul din noaptea de 17/18 octombrie 1944 al românilor, inclusiv atac pe timp de noapte la baionetă, germanii au ripostat disperat folosind aruncătoarele de flăcări. Ferma ce reprezenta o poziție cheie și deschidea drumul liber către Hodod și Carei, a fost în cele din urmă cucerită de către români, însă cu prețul sacrificiului următorilor militari din Regimentul 34 Infanterie Constanța.

Din cauza sărăciei și a distrugerilor provocate de război, cei 20 de soldați români morți în cuptorul de foc de la Chilioara au fost înmormântați într-o groapă comună, în curtea bisericii din localitate. Din cauza lipsurilor materiale, doar pentru patru dintre ei s-au putut înjgheba sicrie pentru a fi înmormântați. Toți ceilalți au fost așezați la grămadă într-o groapă comună.

La 27 octombrie 2013, în satul Chilioara a fost inaugurat un monument închinat atât în memoria localnicilor morți în cele două războaie mondiale, cât și în memoria celor 20 de soldați din Regimentul 34 Infanterie care au murit în lupta cu trupele germane din 18 octombrie 1944.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.