Cetatea Ciorii, singurul castel din județul Sălaj încă locuit

cover cover casador

Cetatea Ciorii, sau Varjúvár este unul dintre cele mai bine păstrate castele din județul Sălaj, iar partea spectaculoasă a acestuia este faptul că încă este locuit! Situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul ce duce peste deal la Huedin, castelul este o bijuterie arhitecturală cea a aparținut renumitului arhitect Karoly Kos.

Salajul liber Pub

Primarul comunei Almașu, Gal Mate, ne-a dezvăluit faptul că la ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.

„Cetatea poate fi vizitată doar din exterior la ora actualăa, asta deaorece este proprietate privată, iar unoeri este chiar locuită de actualii prorpietari”, ne spune Gal Mate.

Cetatea Ciorii este nu castel care s-a păstrat foarte bine. Castelul a fost proiectat de arhitectul Karoly Jos (1883-1977) și a fost folosită drept casă de către acesta.

Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă. Arhitectul a proeictat toată clădirea, inclusiv fiecare ușă și fereastră și chiar mâner și balama care sunt decorate artistic.

La Cetatea Ciorii se poate ajunge prin comuna Almașu, drumul spre Sfăraș, iar mai departe prin Jebucu și Stana. De la Stana trebuie urmat drumul spre halta de tren. Drumul nu este asfaltat, dar vara este practicabil. În rest, trebuie să deți o mașină de teren sau să o iei la pas. Cetatea este ascunsă printre copaci și trebuie să fii foarte atent pentru a da de aceasta, sau să întrebi localnici icare trăiesc jos, lângă șinele de tren.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.