Călin Forț explică relația dintre Primăria Zalău și Compania de Apă Someș

Navo cover cover cover cover

Călin Forț, administratorul public al orașului Zalău face precizări cu privire la avaria care a lăsat orașul fără apă. Redăm integral mesajul acestuia.

Salajul liber Pub

„În calitate de administrator public al Municipiului Zalău și persoană desemnată pentru relația Primăriei cu Compania de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău, aduc câteva precizări cu privire la informațiile apărute în presa locală, la reacția conducerii operatorului de apă-canal și clarificări legate de Protocolul semnat între cele două instituții pentru înlocuirea parțială a conductei de apă de pe strada Gheorghe Doja:

Salajul liber Pub

Declarația publicată în ziarul online Sălajul Liber a sintetizat faptul că, la data de 10 martie 2020, am solicitat o întâlnire reprezentanților Companiei de Apă Someș S.A.- Sucursala Zalău pentru clarificarea și rezolvarea unor probleme care să permită deblocarea și înaintarea lucrărilor la proiectele cu finanțare europeană ale Primăriei Municipiului Zalău, probleme semnalate de către Direcția Tehnică din cadrul Primăriei. Discuția oficială a vizat înlocuirea rețelei de apă strada Gheorghe Doja – de la intersecția cu str. Dacia și intersecția cu str. Avram Iancu – și lucrările de extindere a rețelei de apă și canalizare pe străzile Ion Agârbiceanu și Mihai Eminescu. Fac mențiunea că în cadul întâlnirii nu a fost comunicată existența unui Protocol privind înlocuirea conductei de apă de pe strada Gheorghe Doja, Protocol semnat în luna mai 2019, perioadă în care am fost angajat al Ministerului Transporturilor.

Într-adevăr, în luna februarie 2019, între Primăria Municipiului Zalău și Compania de Apă Someș S.A.- Sucursala Zalău a fost semnat un Protocol în vederea înlocuirii parțiale a conductei de apă de pe strada Gheorghe Doja. În baza acestui protocol, Municipiul Zalău s-a obligat la procurarea/asigurarea materialelor necesare pentru realizarea lucrării, lista materialelor fiind pusă la dispoziție de către Compania de Apă Someș SA Sucursala Zalău. Suma de 110 mii de lei inclusiv TVA a fost asigurată, prin cuprinderea ei în Lista de investiții a Municipiului Zalău pe anul 2019 și, ulterior, în Lista de investiții a Municipiului Zalău pe anul 2020 (HCL 82 și 123/2019).

În luna iulie 2019, Primăria Municipiului Zalău a încheiat contract pentru furnizarea materialelor la valoarea de 101.564,56 lei inclusiv TVA. Doar că, la data semnării Protocolului și a aprobării sumelor necesare achiziției de materiale de către municipalitate nu era semnat Contractul de finanțare prin POR 2014-2020 pentru realizarea investiției de modernizare a străzii Gheorghe Doja și era incertă realizarea de către Compania de Apă Someș SA a lucrărilor de înlocuire a conductelor de apă potabilă și de canalizare menajeră din Municipiul Zalău (inclusiv de pe str. Gheorghe Doja), prin Programul POIM, cererile de finanțare pentru cele două proiecte fiind la finanțator.

Trebuie precizat și faptul că Municipiul Zalău a încheiat protocolul de colaborare cu Compania de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău numai pentru înlocuirea conductei de apă potabilă, deși pe strada Gheorghe Doja este prevăzută și lucrarea de înlocuire parțială a conductei de canalizare menajeră, ambele necesitând reabilitare generală, fapt cunoscut de conducerea operatorului de apă și canalizare.

În luna septembrie 2019, Municipiul Zalău a încheiat cu MDRAP contractul de finanțare pentru proiectul “Mobilitate urbană durabilă, Zalău 2023”, în cadrul căruia se reabilitează și strada Gheorghe Doja, care are termen de finalizare 30 septembrie 2021. În toată această perioadă (2019-2021), Primăria Municipiului Zalău a avut mai multe corespondențe cu reprezentanții Companiei de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău privind începerea lucrărilor prin Programul POIM, respectiv comunicarea datei estimate.

Din răspunsul Companiei de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău rezultă că lucrările de reabilitare a conductelor de apă și canalizare menajeră în Municipiul Zalău urmau să înceapă în luna octombrie 2020, conform calendarului estimat pentru derularea achiziției de lucrări.
În aceste condiții, executarea lucrărilor de înlocuire parțială a conductei de apă de pe str. Gheorghe Doja, cu finanțare din bugetul local nu se mai justificau, finanțarea lor fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile. În această situație, protocolul semnat nu a fost pus în aplicare deoarece finanțarea investiției din bugetul local implica corecție financiară din partea Curții de Conturi din cauza unei posibile duble finanțări a lucrării, situație cu care Primăria Municipiului Zalău s-a confruntat în anul 2015.

Legat de activitatea Companiei de Apă Someș SA Sucursala Zalău, cele 781 de avarii din ultimii cinci ani la magistrala care alimentează Municipiul Zalău cu apă, plus alte 428 de intervenții de urgență în perioada 2019- iulie 2021 numai în Municipiul Zalău care au presupus intervenții în carosabil din cauza unor avarii la rețeaua de apă și canalizare menajeră, la care se adaugă avariile zilnice pe străzile Parcului, Decebal și Eminescu reflectă faptul că rețeaua de canalizare și apă necesită intervenții urgente și obligatorii de reabilitare și extindere, iar aceste investiții, pe care le încurajez și le susțin, sunt realizate strict de reprezentanții Companiei de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii, deoarece infrastructura de apă și apă uzată aparține Companiei de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău.

Cunoscând procedurile și situația de fapt a infrastructurii de apă și canalizare menajeră, precum și activitatea zilnică a Companiei de Apă Someș S.A. Sucursala Zalău în privința intervențiilor la nivelul Municipiului Zalău, în ceea mă privește NU am atacat administrativ sau politic nicio persoană sau instituție pentru situațiile de forță majoră, cum a fost cea de săptămâna trecută. Nu în ultimul rând, consider că relația dintre Primăria Municipiului Zalău și Compania de Apă trebuie să fie una de parteneriat în folosul oamenilor, nu o relație concurențială. Iar atunci când situația o impune, cum s-a întâmplat în acești doi ani, sunt obligat să intervin prin toate mijloacele legale pentru a soluționa problemele, mai ales în cazul în care locuitorii Municipiului Zalău sunt îndrumați să apeleze la administrația locală pentru soluționarea problemelor din ograda operatorului de apă și canalizare”, transmite Călin Forț.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.