Asociația eroilor din Sălaj, evacuată și scoasă în stradă de către Consiliul Județean
Asociația Foștilor Deținuți Politici filiala Sălaj și a Refugiaților a primit ordin de evacuare în această dimineață de la Direcția Patrimoniu a Consiliului Județean Sălaj.
Practic, eroii din Sălaj care au luptat împotriva regimului comunist sunt evacuați din sediu de către Consiliul Județean Sălaj, fără a li se pune la dispoziție alt sediu.
Asociația funcționa într-o cameră la parterul clădirii Meseș a Consiliului Județean Sălaj din spatele Prefecturii, în centrul Zalăului.
Teodora Spătăcean, soția unui astfel de deținut politic și secretara Asociației din Sălaj ne-a mărturisit că în această dimineață când a mers la birou a primit un telefon de la Consiliul Județean Sălaj prin care i s-a solicitat să „evacuez cât mai repede biroul”.
Secretara organizației susține că la ora actuală mai sunt o mână de eroi în tot Sălajul care se mai întâlneau acolo la o discuție și nu înțelege motivul pentru care sunt evacuați, spunându-i-se doar că acolo sunt amplasate două centrale termice, iar eroii încurcă activitatea la cele două centrale termice.
Este de apreciat faptul că asociația a funcționat în acest spațiu foarte mult timp, și niciodată nu li s-a reproșat că ar încurca activitatea instalatorilor la cele două centrale termice. Mai mult, anul trecut Consiliul Județean Sălaj le-a modernizat sediul.
Durerea cea mai mare a foștilor deținuți politici este faptul că sunt scoși în stradă, deoarece Consiliul Județean Sălaj le-a tranmis că la ora actuală nu sunt spații disponibile pentru ei.
„Ne doare că suntem scoși afară din sediu. Noi aici ne mai întâlnim, că mai suntem câțiva oameni. Ne-au sunat dimineață să evacuăm de urgență sediul pentru că îi încurcăm. Dar vreme de mulți ani am funcționat tot în acest spațiu fără să deranjăm pe nimeni. Ce ne doare cel mai mult este faptul că ni s-a tranmis că nu au alt spațiu pentru noi. Practic, vom funcționa în stradă”, ne-a declarat Teodora Spătăcean.
De altfel, sediul asociației se rezumă la o cameră de maxim 20 de metri pătrați, cu un fișet de metal, o masă de birou din anii `80 și cinci scaune din epoca apusă. Arhiva este însă cea mai importantă, pentru că pe baza acestor documente, deținuții politici primesc o indemnizație lunară de 350 de lei pentru că au încercat să apere România de comunism.