A fost asfaltat drumul spre unul dintre cele mai spectaculoase sate din Sălaj – Stana, locul apreciat de Iuliu Hațieganu

Navo cover cover cover cover

Noul primar din comuna Almașu, Gal Mate Istvan (UDMR) s-a apucat serios de treabă, iar în primul an de mandat a reușit să „resusciteze” infrastructura rutieră din toate satele comunei. Prin grija administrației locale de la Almașu s-au asfaltat numeroase drumuri comunale și străzi importante din comună.

Salajul liber Pub

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Sălaj, care duce într-un tărâm de pvoeste este drumul comunal Jebucu – Stana. Acesta a fost asfaltat anul acesta printr-o investiție a Primăriei Almașu. Drumul este asfaltat din Jebucu și urcă până în Stana, acoperind mare parte din sat. Este pentru prima dată în istorie când acest loc vede asfaltul, iar localnicii sunt foarte mulțumiți de investiția care are c a scop atât creșterea calității vieții, cât și atragerea de turiști, cu atât mai mult cu cât, în Stana sunt numeroase conace de pe vremuri, transformate în pensiuni de lux.

Salajul liber Pub

Planurile Primăriei Almașu sunt însă mari, astfel că au fost depuse spre finanțare două proeicte ce vizează continuarea asfaltării unor drumuri de legătură spre Stana. Astfel, se dorește asfaltarea unui drum între Stana și Petrinzel, dar și între Stana și Stana Gară, zona unde se află și Cetatea Ciorii.

Satul Stana a fost lăudat de celebrul doctor român Iuliu Hațieganu, iar cărturarul Onisifor Ghibu s-a îndrăgostit de acest loc. Și Florin Piersic a ajuns aici de mai multe ori. Despre sat, Iuliu Hațieganu afirma că „are un aer foarte curat, fiind o stațiune climaterică foarte îndrăgită pe vremuri, dar care a fost uitată de români”.

Casele tradiționale, bisericile încântătoare, ulițele rămase ca în urmă cu o sută de ani, dar mai ales oamenii din sat te fac să simți cu adevărat că ești „la țară”.  Dacă ajungi la Stana trebuie să vizitezi neapărat și Cetatea Ciorii, încă locuită. De remarcat că aici există mai multe pensiuni unde te poți caza.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.