În timp ce conacele din Covasna sunt transformate în pensiuni exclusiviste, cele din Sălaj sunt lăsate în paragină
Covasna. Un județ care a fost pus prea puțin pe harta turistică a României are o parte exclusivistă, cu care atrage mii de turiști din întreaga lume – conace construite cu sute de ani în urmă, cu povești și locuri de basm, care au fost reabilitate, puse la punct și transformate în pensiuni exclusiviste.
Covasna este denumită în prezent și Ținutul Conacelor. Printre cele mai căutate conace din Covasna, unde turiștii se pot caza se numără Casele de Oaspeți ale Conteului Tibor Kalnoky, Zabola Estate, un castel ce datează din secolul XV sau Hotel Castel Daniel construit în anul 1600.
Nici județul Sălaj nu duce lipsă de conace și castele cu o arhitectură superbă. Pe lista monumentelor istorice sunt înscrise 20 astfel de conace și castele, unul fiind însă pus la pământ în urmă cu scurt timp – Castelul Bay din Treznea.
Din păcate însă, din nepăsarea autorităților și/sau a moștenitorilor, acestea au fost lăsate în paragină. Putem lua însă exemplul județului Covasna pentru a conștientiza cât de bine ar putea fi puse în valoare aceste castele sau conace.
Printre cele mai impunătoare din Sălaj amintim Castelul Wesselenyi din incincta Grărdinii Botanice Jibou, Castelul din Dragu, Conacele din comuna Hida sau Conacele din Surduc sau Gârbou. Din păcate, în unele cazuri nu se știe exact proprietarul, în alte cazuri, proprietarii cer o sumă prea mare de bani pentru a fi cumpărate, iar în alte cazuri, pur și simplu se poate discuta de nepăsare.