REPORTAJ! Plopiș, comuna din Sălaj cu o administrație locală eficientă
Comuna Plopiș, condusă de administrația liberală a primarului Nicolae Criste, este în plin proces de dezvoltare. Comuna se poate lăuda cu instituții moderne, străzi asfaltate, locuri de poveste, oamenii gospodari, dar și cu un mare plus la capitolul turism, în zonă putându-se vizita mai multe edificii precum muzeul în aer liber al Ligiei Bodea, Mlaștina de la Iaz, „Transalpina Sălajului” sau zona Făgetu, cu tradițiile slovacilor din zonă.
Administrația locală de la Plopiș, sub conducerea primarului Nicolae Criste a făcut eforturi considerabile pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Astfel, Plopiș se poate lăuda că este o comună modernă, deși se află la o distanță suficient de mare față de reședința de județ – Zalău.
Inclusiv la ora actuală în comună se muncește intens. Astfel, în zona Făgetu, acolo unde administrația locală de la Plopiș s-a preocupat de asfaltarea „Transalpinei Sălajului”, se muncește la asfaltarea tuturor străzilor din localitate.
Pe mai multe străzi laterale s-a pus deja stratul de asfalt, iar alte străzi sunt în curs de pregătire pentru a fi asfaltate.
Făgetu este unul dintre cele mai spectaculoase sate din județul Sălaj, atât datorită poziționării geografice, cât și datorită slovacilor care populează zona, fiind cea mai mare minoritate etnică din zonă. Drumul spre Făgetu a fost amenajat „ca la carte”, iar turiștii vin foarte des în zonă pentru a se relaxa. Mai mult, aici a apărut chiar și un restaurant și o cabană pentru cazare.
Printr-un proiect realizat cu fonduri europene a fost construită și o Casă pentru Servicii Funerare (capelă). Construcția a fost finanțată cu fonduri europene atrase prin AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Proiectul a fost în valoare de 50.000 de euro. Construcția a demarat în anul 2018, iar anul acesta, pe 19 iulie, au fost finalziate lucrările de investiție.
Se investește și în satul Iaz. Acolo, centrul satului se schimbă din temelii. Se realizează lucrări importante pentru betonarea șanțurilor și realizarea a noi locuri de parcare.
Și statistica economică ține cu cei din Plopiș. Datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată faptul că în comuna Plopiș există un interes sporit pentru bunăstarea locuitorilor.
Astfel, Institutul Național de Statistică transmite că la ora actuală în comună mai sunt înregistrați doar 89 de șomeri, cifra fiind în permenență în scădere. Astfel, în 2010 erau înregistrați 119 șomeri, iar acum numărul acestora a scăzut considerabil. La fel, a crescut numărul de persoane angajate. Dacă în 2010 aveau un loc de muncă în comuna Plopiș un număr de 126 de persoane, iar în 2014 erau angajate 139 de persoane, în prezent își găsesc un loc de muncă pe raza comunei nu mai puțin de 156 de locuitori ai comunei Plopiș.
La Plopiș se investește în permanență și în turism, deoarece comuna chiar are ce le arăta celor care le trec pragul. Astfel, în centrul comunal a fost realizat un frumos Centru de Informare Turistică, iar zona este un pucnt de destinație căutat de turiști, atât de români, cât și de străinii care aleg o aventură în zonă datorită frumuseții locurilor.
Administrația locală de la Plopiș a avut grijă să se ocupe de amenajarea zonei cunoscută drept „Mlaștina de la Iaz”. Aici au fost montate panouri de informare turistică, dar a fost și asfaltat întreg drumul care înconjoară rezervația naturală.
În comună mai poate fi vizitat și Muzeul de Artă Popular al Ligiei Bodea din satul Iaz, o adevărată bijuterie în aer liber unde se promovează tradițiile strămoșești de pe Valea Barcăului și Valea Crasnei.
Tot în comună poate fi vizitat și satul Făgetu, cu biserica romano-catolică. Acolo trăiește o importantă comunitate de slovaci, iar zona este de o frumuește pitorească rară.
„Facem eforturi pentru a atrage cât mai multe fonduri în comunitatea din Plopiș pentru a putea dezvolta comuna. Ne proecupăm în permanență pentru a investi cât mai mult, astfel încât zona să se dezvolte pe toate planurile, atât social, cât și economic și turistic”, ne-a declarat primarul comunei Plopiș, Nicolae Criste.