REPORTAJ! Mirșid, comuna unde se lucrează non-stop. Planuri îndrăznețe de viitor ale administrației locale

Navo cover cover cover

Comuna Mirșid, condusă de primarul Călin Bereschi (PSD), se dezvoltă pe zi ce trece. Administrația locală face treabă eficientă în folosul cetățenului, iar în comună se lucrează non-stop. Nu bine se termină un proiect, că se începe următorul. Iar planurile de viitor sunt îndrăznețe.

Salajul liber Pub

Comuna Mirșid se bucură de o infrastructură rutieră foarte bine pusă la punct. Au cale ferată, este străbătută de două drumuri naționale – 1H și 1T, dar și de un drum județean. Sunt și zeci de kilometri de drum comunal. Din aceștia, 95% sunt asfaltați, iar următorii care au rămas neasfaltați vor fi modernizați în cel mai scurt timp grație Proiectului „Anghel Saligny”.

Prin acest proiect, primarul Călin Bereschi a reușit să obțină o finanțare de 5,25 de milioane de lei pentru asfaltarea a aproape 3 kilometri de drumuri comunale rămase fără asfalt în special în satul Popeni, dar și realizarea unui pod modern peste Valea Sărată.

„Pe acești kilometri de drum rămași neasfaltați am obținut finanțare deoarece deja există apă și canal aici. Asta era o condiție, să existe rețelele de apă și canal, ca să nu mai spargem apoi asfaltul pentru introducerea acestor utilități. Ne concentrăm atenția și spre drumurile agricole pe care le vom moderniza în continuare”, ne-a spus primarul Călin Bereschi.

Tot prin programul „Anghel Saligny” mai sunt depuse încă două proiecte importante pentru comuna Mirșid. Unul este în valoare de 5,3 milioane de lei și prevede în special alimentarea cu apă a satului Firminiș, dar și a unor capete de străzi din satele Popeni și Mirșid unde nu a ajuns până în prezent aducțiunea de apă.

În total, la ora actuală sunt 13 kilometri de rețea de apă în comuna Mirșid, dar prin această investiție, rețeaua va crește considerabil. Și pentru că vorbim de aducțiunea de apă, trebuie să menționăm că în satul Moigrad-Porolissum se lucrează intens la realizarea rețelei de apă. Satul este inclus în proiectul mare al Companiei de Apă, iar lucrările sunt în execuție.

Cel de-al treilea proiect depus prin „Anghel Saligny” prevede extinderea rețelei de canalizare. Primarul Călin Bereschi anunță că în curând vor reîncepe lucrările. Valoarea contractului este de 18 milioane de lei și prevede extinderea canalizării în toate satele din comună. La ora actuală există canalizare în satele Mirșid și Popeni.

Un alt proiect din comună la care se lucrează este în localitatea Moigrad-Porolissum. Aici, în curtea școlii, Primăria Mirșid amenajează un teren de sport cu suprafață sintetică. Valoarea lucrărilor este de 140.000 de euro. Primarul Călin Bereschi speră să finalizeze lucrările în maxim 3 luni, în funcție de cum se va mobiliza constructorul.

O investiție finalizată a administrației de la Mirșid este Centrul de Zi pentru Copii. Inaugurat anul trecut în septembrie, acest centru este gazda a 25 de copii din familii cu situație vulnerabilă. Acești copii se pot bucura aici de condiții moderne pentru a se juca, socializa și a învăța să se comporte în societate. Centrul a fost finanțată în mare parte cu bani europeni, valoarea lucrărilor fiind de 850.000 de lei.

Și pentru că vorbim de Centrul de Zi pentru Copii, trebuie să remarcăm și un alt proiect ce vizează această zonă. Mai exact, în fața centrului, în parcare se va monta o stație de încărcare electrică. La ora actuală există documentație depusă pe acest proiect. Și tot ca plan de viitor este și eficientizarea iluminatului public stradal.

Comuna Mirșid și-a căpătat renumele și datorită implicării în sport, mai ales în fotbal. Astfel, echipa locală – Unirea Mirșid – reușea să promoveze în Liga a III-a după două meciuri de baraj cu echipa din Ulmeni. Imediat după promovare, echipa s-a transformat în actuala SCM Zalău. Totuși, tradiția a mers mai departe în Mirșid, iar echipa locală a fost reînființată și înscrisă în Liga a V-a. Sezonul acesta, cei din Mirșid se află pe locul al treilea, dar a avut prestații foarte bune inclusiv împotriva liderului din serie. Primarul Călin Bereschi susține că anul viitor echipa se va bate pentru promovare în Liga a IV-a.

„Este foarte important însă promovarea tinerilor din comună. Jumătate din echipa de la Mirșid vreau să fie formată doar din tineri din comună, nu cum e la alții că-și aduc jucători de prin Cluj pentru a juca în Sălaj”, susține primarul.

Și pentru că la Mirșid contează mult activitatea sportivă, terenul de fotbal din localitate este foarte bine întreținut, fiind în top cinci cele mai bune terenuri de fotbal din Sălaj. La baza sportivă au fost modernizate tribunele, iar suprafața de joc a fost supraînsămânțată.

Pe lista de investiții a Primăriei Mirșid se află și un proiect de modernizare a școlii gimnaziale din localitate, dar și a căminului cultural din satul Moigrad. Și tot pe lista de investiții, deja bugetată, se află și construcția unei capele în satul Mirșid, lângă biserică. Primăria, din bugetul local, finanțează lucrările cu 150.000 de lei.

Primăria Mirșid a intervenit rapid și pe drumul național 1T, cât și la casele sătenilor care au fost afectate de viitura ce a avut loc în urmă cu scurt timp în comună. Și pentru că vorbim de rețeaua de drumuri, mai trebuie precizat că în curând, cu bani europeni, se vor mai moderniza 9 kilometri de drumuri agricole.

Un alt proiect, în valoare de 370.000 de euro, a cărui documentație a fost deja depusă vizează reabilitarea dispensarului uman din centrul comunal.

Un alt proiect important, care s-a finalizat recent a fost cel legat de Căminul Cultural din Mirșid.

Căminul Cultural din Mirșid a fost concesionat în anul 2006 de către fostul primar. În cele din urmă, recent s-a reușit aprobarea de despăgubiri pentru proprietar și trecerea din nou a căminului în proprietatea Primăriei Mirșid.

La Căminul Cultural din Mirșid, după concesionare, s-au adus modificări, a fost extins cu 320 de metri pătrați, dar a fost și modernizat. Primăria Mirșid prin Consiliul Local a decis să aprobe despăgubiri pentru proprietar și să treacă din nou căminul în proprietatea statului.

Primăria Mirșid are de plătit despăgubiri de 415.000 de lei către proprietarul căminului cultural, dar din această sumă, se va scădea suma de 60.000 de lei, care reprezintă taxe și impozite pentru clădire care sunt restanță de plată către Primăria Mirșid.

„Avem proiecte îndrăznețe, planuri de viitor. Am în minte multe lucruri ținând cont de potențialul zonei. În comună avem și zona Porolissum, de care se ocupă acum cei de la Consiliul Județean, dar și o carieră de piatră de care o mare parte din județ este aproape dependentă pentru lucrări, ținând cont de prețul bun al pietrei de aici. Mă bucur că putem dezvolta comuna Mirșid și caut mereu soluții pentru a aduce un plus în comună”, a mai spus primarul Călin Bereschi.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.