Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

Navo cover cover cover cover cover

Sălajul are numeroase locuri și sate de poveste, mai puțin umblate, care însă ascund oameni și peisaje de basm. Noi am făcut o selecție a opt astfel de sate din județul Sălaj care ne-au impresionat și unde ne întoarcem oricând avem ocazia. Ospitalitatea oamenilor, farmecul locurilor și peisajele ne-au făcut să exclamăm că nu trebuie să mergem departe de casa noastră pentru a ne bucura de frumusețile României!

Salajul liber Pub

1. Marca Hută, comuna Marca

Salajul liber Pub

Izolat de lume, situat la granița Sălajului cu Bihorul, Marca Hută este un sat în care astăzi mai locuiesc o mână de oameni. Toți sunt slovaci care își mai păstrează încă tradițiile. Aici am gustat una dintre cele mai bune plăcinte tradiționale ale slovacilor, pregătită după rețeta veche.

Oamenii de aici străbat drumul de cele mai multe ori pe jos pentru a ajunge în județul Bihor, unde se află cel mai apropiat magazin de ei. Asta pentru că deși se află în județul Sălaj, spre Marca Hută cel mai bun drum este prin județul Bihor.

În sat există și o biserică romano-catolică. Acolo a fost cândva școală, însă pentru că satul s-a depopulat, sătenii au transformat-o în lăcaș de cult.

Conform datelor oficiale Marca Hută este situată la 501 metri altitudine, iar la ultimul recensământ mai erau 21 de locuitori.

Cea mai bună perioadă din an pentru a ajunge la Marca Hută este vara, atunci când poți să te deplasezi și cu o mașină care nu este de teren. În restul timpului, fără o mașină de teren bine pusă la punct, rămâi blocat pe drumul spectaculos prin pădure.

2. Stana, comuna Almașu

De la comunitatea de slovaci din Marca Hută mergem la comunitatea de maghiari din satul Stana, comuna Almașu. Satul Stana a fost lăudat de celebrul doctor român Iuliu Hațieganu, iar cărturarul Onisifor Ghibu s-a îndrăgostit de acest loc. Și Florin Piersic a ajuns aici de mai multe ori.

Despre sat, Iuliu Hațieganu afirma că „are un aer foarte curat, fiind o stațiune climaterică foarte îndrăgită pe vremuri, dar care a fost uitată de români”.

Casele tradiționale, bisericile încântătoare, ulițele rămase ca în urmă cu o sută de ani, dar mai ales oamenii din sat te fac să simți cu adevărat că ești „la țară”.

Dacă ajungi la Stana trebuie să vizitezi neapărat și Cetatea Ciorii. De remarcat că aici există mai multe pensiuni unde te poți caza.

Pentru a ajunge la Stana trebuie să urmezi cursul drumului Almașu – Sfăraș – Jebucu, care este asfaltat, iar de acolo mai mergi trei kilometri pe un drum de pământ, practicabil.

3. Jebucu, comuna Almașu

Ne oprim tot la Almașu, puțin mai jos de satul Stana. Jebucu este satul pe care l-am denumit „Bijuteria Sălajului”, locul cu un nivel de trai ca în Occident. Situat între localitățile Șaula din județul Cluj și localitatea sălăjeană Sfăraș, Jebucu este satul cu unul dintre cele mai ridicat nivel de trai din Sălaj. Pe lângă aceasta, locul este unul spectaculos și recomandat pentru o ieșire.

Povestea satului este și ea deosebită. Imediat după Revoluție satul se depopula masiv și nimeni nu mai credea că oamenii de aici vor vedea luminița de la capătul tunelului. Fără școală, fără preot și cu drumuri de pământ, așa era satul care în prezent a dat noul primar al comunei Almașu.

Din fericire pentru săteni, la începutul anilor `90 aici s-a stabilit o familie care avea să slujească la biserica reformată din sat. Atunci a început și schimbarea.

Acum satul Jebucu strălucește. Au de toate, de la un orfelinat, până la o moară datorită căreia se pot gospodări singuri. Au străzi asfaltate și toate condițiile unei vieți decente.

Ba mai mult, școala este și ea în curs de reabilitare, iar drumul ce leagă satul de județul Cluj trebuie străbătut cel puțin odată în viață de orice iubitor de drumeții pentru că peisajele sunt deosebite.

Și dacă tot ajungeți în comuna Almașu, faceți o vizită și la Cetate sau în satul Petrindu, care se aseamănă mult cu Stana și Jebucu.

4. Văleni, comuna Cristolț 

Mergem până în celălalt capăt de județ și ne oprim în comuna Cristolț, la Văleni. Satul este unul de munte, iar aici se găsește inclusiv o pensiune. Dacă mergi la Văleni trebuie neapărat să treci pe Drumul Stelelor, locul din România unde poți admira cele mai multe stele pe cer, atunci când este senin.

La Văleni l-am întâlnit și pe unul dintre cei mai izolați sălăjeni. Într-o plimbare de doar câteva ore prin împrejurimile satului vei putea descoperi locuri de poveste și peisaje care îți taie răsuflarea.

5. Măleni, comuna Ileanda

Măleni este satul unde astăzi mai trăiesc doar patru suflete. Al cincilea s-a stins anul ce tocmai s-a scurs. Marcel Butican trăiește aici alături de prietena sa și cele două fetițe ale lor.

Măleni este singurul sat locuit din județ rămas fără electricitate. Totuși, oamenii sunt ospitalieri cu străinii, iar dacă vrei să afli povestea satului, Marcel Butican îți va face un scurt tur printre ruinele caselor în care odinioară trăiau zeci de persoane.

Biserica de lemn din satul Măleni este cea mai izolată unitate de cult din județul Sălaj. Situată printre păduri, pe dealurile de la granița Sălajului cu Maramureșul, micuța biserică este o bijuterie arhitecturală, prea puțin cunoscută.

Pentru a ajunge în sat ai nevoie de o mașină de teren, sau de mult chef pentru o drumeție pe jos. Asta deoarece pentru a putea admira micuța construcție din inima pustietății trebuie să străbați câțiva kilometri de la drumul principal din Ileanda către satul Măleni. Drumul este de pământ, dacă plouă este impracticabil, dar trece și printr-o vale.

6. Bărsăuța, comuna Ileanda

Rămânem tot în comuna Ileanda, însă mai străbatem încă 20 de kilometri cu mașina pentru a ajunge la Bărsăuța. Asta pentru că deși se află în comuna sălăjeană Ileanda, pentru a ajunge în sat poți urma singurul drum practicabil care trece prin comunele Gâlgău, Poiana Blenchii și prin satul din județul Maramureș, Baba.

Bărsăuța are o poveste identică cu Jebucu, însă fără un final fericit. Așa se face că din cauza drumului și a condițiilor de trai satul s-a depopulat. Astăzi mai trăiesc câteva suflete, printre care familia Nan, o gazdă ospitalieră care te va pune la masă, îți va povesti istoria satului – care cândva era în topul celor mai dezvoltate din județ și te va cinsti cu tot ce reușește să aibă pe lângă casă.

Peisajul de aici este și el spectaculos, iar noi spunem de fiecare dată când ajungem aici că s-a meritat osteneala drumului lung.

În sat poți admira biserica veche din lemn, care a fost pusă la punct în trecut de părintele Dan Uță, acum preot în Chendrea.

Și dacă tot ajungeți la Ileanda, puteți face o vizită și la tanti Iulica de la Răstoci. Chiar se merită oprirea.

7. Cătunul Dealu Corbului, sat Tusa

Și pentru că am vorbit la început de slovaci, trecem puțin dealul până la o altă comunitate de slovaci din județul Sălaj – Dealu Corbului. Cătunul este situat în satul Tusa din comuna Sîg. Putem spune că acești slovaci trăiesc „pe acoperișul Sălajului” pentru că atât zona, cât și drumul din Tusa până la Dealul Corbului este un adevărat spectacol peisagistic.

Oamenii de aici sunt ospitalieri și încă mai fac pălincă de cireșe, o delicatesă slovacă. În acest cătun există un punct al celor de la Crucea Roșie și se păstrează tradiția fabricării cărbunilor din lemn.

Dacă în anii trecuți era un chin să ajungi la Dealul Corbului, de câțiva ani drumul a fost asfaltat, iar zona este un adevărat spectacol al naturii. Din Dealul Corbului, dacă urmezi asfaltul până se termină, ajungi într-o pădure unde dacă urmezi un drum pietruit, iar apoi drumul forestier ajungi într-o zonă pitorească de excepție.

Spectacolul naturii este desăvârșit, iar locul este foarte apreciat de practicanții de off-road. Urmând drumul forestier vei ajunge la Păstrăvăria Tusa, iar apoi în sat, la asfalt.

8. Măgura, comuna Poiana Blenchii

Un sat cu peisaje spectaculoase care începe să renască din propria cenușă, asta deoarece administrația locală din Poiana Blenchii s-a ocupat de asfaltarea drumului până sus, în sat. Numeroși orășeni în special din Dej și Cluj-Napoca au început să-și cumpere teren aici și s-au gândit să ridice case de vacanță.

Tot în zonă poți admira și Cheile Babei, de o frumusețe ieșită din comun, dar și celelate sate ale comunei – Gostila și Fălcușa, care merită văzute pentru frumusețea locului.

Dacă ești în căutarea unor locuri spectaculoase din Sălaj îți mai recomandăm și zona Ciglean, de unde poți să vezi un apus de soare splendid.

Și dacă tot urci până în vârful dealului, trebuie să știi că în comuna Creaca se află cele mai multe biserici de lemn din Sălaj – șase! Și tot aici poți vizita și Cerdacul cu Lavandă din Brebi.

Un alt loc unde trebuie neapărat să ajungi pentru a te bucura de peisaje de poveste este comuna Năpradea. Vârful Prisnel este spectaculos datorită peisajului pe care îl poți admira odată ajuns în vârf. De aici poți admira, dacă e senin, inclusiv orașul Baia Mare, dar și zona Jibou – Cliț.

Știi un loc care merită vizitat din județul Sălaj? Vrei să promovezi o cabană turistică, o pensiune sau pur și simplu ai o idee despre un loc neștiut care ar trebui promovat?

Distribuie articolul
Comentarii: 12

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

    1. Of,of ce bucurie mi-ati facut!! Am copilarit in Maleni ,sj,cand satul avea cca 30 de familii! Am avut o copilarie de vis! Nu am avut tehnica de azi, dar am avut raiul pe pamant: aer curat,liniste,oameni cinstiti ospitalieri,codri verzi,flori de camp,incarcate cu mii de gaze si fluturi! Va multumesc ca m-ati dus inapoi in timp,sa imi revad amintirile stocate vii in memorie! Va multumesc si multa sanatate si bucurii!

  1. Linia Cărămidă( prima cetatea cu ziduri din cărămidă) Piatră, Prisnel este la Cozla, comuna Letca, se poate urca la Cozla (altitudine aprox. 600 m) pe drumul de asfalt 6 km și de la Cozla 1000 m pe jos (daca ploua) sau cu mașina daca e uscat, e aici se vede până la vârful Vlădeasa, spre Satu Mare, Baia Mare care se vede cu ochiul liber, Jibou, CET Zalău, Măgura Șimleului, etc. apusul e deosebit,

    1. sal sabine prisnelu se situeaza in VALISOARA CHIAR DEASUPRA EI,SA DAT REPER NAPRADEA PT. CA ESTE O COMUNA MARE SI APROAPE DE VALISOARA,CRED CA ESTE MAI APROAPE NAPRADEA DE VALISOARA,RESPECTIV PRISNEL DE CA SI COZLA!

    1. NU STIU CE COMUNA ESTE LETCA CU CE LOCUITORI DAR EU SA FIU PRIMAR DE NAPRADEA LA CATI LOCUITORI ARE VALISOARA AS FACE O ANEXA SA FIE COMPONENTA LA COMUNA NAPRADEA!

  2. Stiu eu unul e un sat uitat de lume fără drum și fără blocuri doar cu case ici colo satul se numește Poiana Onții comuna Cristolț județul SJ aici se află în jur de 50 de oameni modești cu bun simt ce lucrează pământul în fiecare zi fără a duce lipsă de nimic aici e un colț uitat de lume cu priveliști de ne uitat merită vizitat de întreaga lume

    1. BINE MA CE TOT SARITI DE FUND IN SUS NAPRADEA ESTE UN REPER CUNOASCUT DE MAI MULTA LUME SI IAR CATI KM SUNT DIN NAPRADEA PANA IN PRISNEL MAXIM 4 KM.