Cum a rezolvat Florin Florian problema sutelor de săteni intoxicați de fabrica de săpun din Horoatu Crasnei

Navo cover cover

În urmă cu doi ani, pe 3 august 2018 publicam ancheta intitulată „Mită, influențe, jocuri politice?! O fabrică care funcționează ILEGAL distruge viitorul a zeci de copii și a intoxicat tot satul Horoatu Crasnei”.

Salajul liber Pub

La două săptămâni distanță peste 200 de săteni din satul Horoatu Crasnei au ieșit în stradă și au protestat împotriva acelei fabrici. Protestatarii susțineau că din anul 2014, de când fabrica a început să topească materie animală și vegetală ei nu mai pot trăi din cauza poluării. Simt un miros foarte urât, iar pe fructe și legume se depune un strat de particule negre care pur și simplu îi îngrozește pe săteni. Aceștia au apelat la autoritățile locale și județene însă nu au primit niciun răspuns care să-i mulțumească, iar drept urmare au hotorât să protesteze.

Printre cei 200 de săteni s-a aflat și viceprimarul din Horoatu Crasnei, Balla Francisk, dar și fica primarului, Adina Bufnea, venită tocmai de la Cluj-Napoca. De asemenea a fost prezent și doctorul de famile din sat, Cecilia Unguru care ne-a mărturisit că nu de puține ori s-a trezi la ușa cabinetului cu persoane care au acuzat afecțiuni respiratorii.

Peste doar două săptămâni, la începutul lunii septembrie, prefectul de la acea vreme, Florin Florian a ieșit public și a dat verdictul – fabrica se închide până se reglementează situația.

Scriam astfel pe 31 august 2018 – prefectura Sălaj, prin prefectul Florin Florian ne-a transmis că inspectorii DSVSA au suspendat activitatea fabricii, DSP a amendat fabrica, iar Garda de Mediu a sancționat fabrica după ce toate autoritățile au descoperit un adevărat dezastru ecologic.  În paralel, prefectul județului Sălaj, Florin Florian a avut discuții cu administrația locală din comună, cu instituțiile implicate în acțiunile de control, cu petiționarii.

Florin Florian a reușit atunci să pună pe toată lumea la masă și să discute punctual problema, atât cu administrația locală, cât și cu administratorii fabricii și cu sătenii. La doar un an după acel protest, fabrica s-a mutat într-o altă locație, între satul Horoatu Crasnei și Șeredeiu, iar de atunci, aceasta funcționează normal, fără a mai deranja comunitatea din sat.

Practic, Florin Flroian a fost omul dialogului și al faptelor, fiind cel care s-a implicat activ în rezolvarea problemei din sat.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.